
Hunajan synty

Hunaja syntyy aurinkoisina kesäpäivinä
Metsämesi luomuhunajamme maku ja aromit ovat peräisin Pohjois-Karjalan puhtaasta suomalaisesta luonnosta. Hunaja on luonnontuote, jota vain mehiläiset osaavat valmistaa, eikä siihen ole lisätty mitään ylimääräistä. Mehiläiset keräävät sokeripitoisen meden metsien kukista, kuten esimerkiksi metsävadelmasta, mustikasta, puolukasta, maitohorsmasta ja apilasta. Kukkakedoilla taasen kukkivat ketokasvit kuten mm. apila, ruusuruoho, mesiangervo, ahomansikka, metsäkurjenpolvi ja voikukka, joista mehiläiset keräävät aromikasta mettä.
Luomuhunajamme on kuumentamatonta ja siinä ovat tallella hunajan hyvät aineet kuten aromit ja entsyymit. Tuotantoprosessissa hunajaamme jää myös mehiläisten keräämää terveellistä siitepölyä jota emme suodata pois tiheällä siivilällä. Mehiläisemme keräävät hunajan ja me tuomme käsityönä valmistetun luonnontuotteen pöytiinne.
Pesässä mehiläiset erittävät meteen entsyymejä ja säilövät sen vahakennoihin. HMF arvo!
Matka kedon kukista hunajapurkkiin
Mehiläiset keräävät siitepölyä ja mettä eri kasveista ja kuljettavat ne pesäänsä. Mesi, josta mehiläiset valmistavat hunajaa, kulkeutuu mehiläisen mesimasussa ja siitepöly siitepölyvasuissa. Jokaisesta kasvista tulee omanlaistansa hunajaa; maku, väri ja kiderakenne eroavat suuresti.
Mehiläispesässä jokaisella mehiläisellä on oma tehtävänsä: toukkien hoitaja, siivoja, vartija, hunajankäsittelijä ja lopulta kerääjä. Pesään palatessa kerääjämehiläiset antavat meden eteenpäin pesämehiläisten jatkokäsiteltäväksi. Pesässä mehiläiset erittävät meteen entsyymejä ja säilövät sen vahakennoihin ja muuttavat meden eli raakahunajan hunajaksi.
(Pesämehiläiset haihduttavat hunajasta liian veden pois. Tuore mesi levitetään mahdollisimman moneen kennoon, jotta haihtuminen olisi mahdollisimman tehokasta. Kun hunaja on mehiläisten mielestä valmista, mehiläiset peittävät hunajakennon vahalla ilmatiiviiksi odottamaan käyttöä.)
Kun mehiläiset ovat saaneet hunajan valmiiksi hunajakakku voidaan ottaa pois ja viedä lingottavaksi. Hunajakehistä kuoritaan vahapinta pois kuorimahaarukalla ja hunaja irrotetaan linkoamalla kehät hunajalingossa. Tämän jälkeen siivilöimme luomuhunajan ja siirrämme hunajat viileään. Hunajalle on ominaista että siihen alkaa muodostua kiderakennetta, ja lähes kaikki suomalainen hunaja kiteytyy, poislukien mm.horsmahunaja, osa mesikastehunajista sekä puolukkahunaja. Mielestämme parasta hunajaa on pehmeäksi kiteytynyt hunaja, joten toivotun rakenteen saamiseksi sekoitamme hunajaa viileässä jolloin hunajan kiderakenne menee rikki. Tuloksena on samettisen pehmeä ja lusikoitava hunaja.
