top of page

Mehiläistarhaus

Mehiläistarhaus on prosessi, jossa mehiläisiä kasvatetaan hunajan, mehiläisvahan, siitepölyn ja muiden mehiläistuotteiden tuottamiseksi. Mehiläistarhaus on ollut ihmisen harjoittama toiminta jo tuhansien vuosien ajan, ja mehiläisiä pidetään pölyttäjinä, jotka auttavat kasvien lisääntymisessä.  Mehiläistarhausprosessi alkaa mehiläispesien asettamisella.

 

Mehiläiset asuvat pesissä, jotka voivat olla esimerkiksi puulaatikoita, joissa on kehyksiä. Kehyksiin mehiläiset rakentavat kennoja, joissa munat kehittyvät toukiksi ja lopulta aikuisiksi mehiläisiksi.  Pesissä vastuullinen mehiläishoitaja pitää huolta mehiläisistä, tarkkailee niiden terveyttä ja varmistaa pesien riittävän ravinnon saannin. Mehiläisiä ruokitaan sokeriliuoksella, siirappilla tai hunajalla, erityisesti talvikuukausina, jolloin luonnollinen kukkien tarjonta voi olla vähäistä.

 

Kun hunaja on kypsää, mehiläishoitaja kerää sen pesistä. Tätä varten mehiläiset usein rauhoitetaan savulla, joka tekee niistä vähemmän aggressiivisia. Hunaja erotetaan mehiläisvahasta ja muista mahdollisista epäpuhtauksista prosessin kautta, joka sisältää hunajan puristamisen tai sentrifugoinnin. 

 

Mehiläistarhaus ei rajoitu pelkästään hunajan tuottamiseen. Mehiläiset tuottavat myös mehiläisvahaa, jota käytetään esimerkiksi kynttilöiden, kosmetiikan ja huonekalujen valmistuksessa. Lisäksi mehiläiset keräävät siitepölyä, jota käytetään ravintolisänä ja terveydenhoitotuotteissa.

bottom of page