top of page
historia_kenno.jpg

Erikoisuudesta elinkeinoksi

Perheyritys Metsämesi sijaitsee Pohjois-Karjalassa Kiteellä, Huikkolan kylässä. Mehiläispesiä on Kiteen ja Kesälahden lisäksi myös Punkaharjulla ja Tohmajärvellä. Luomutilamme on erikoistunut mehiläishoitoon sekä korkealaatuisen luomuhunajan ja mehiläishoitotuotteiden valmistukseen.

Mehiläishoito alkoi harrastuksena 70-luvun lopussa ja intohimosta kasvoi elämän mittainen työ. Luomutila olemme olleet vuodesta 1995. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2018; Mari-tytär jatkoi mehiläishoitoa, Kalle-poika otti huollettavakseen pellot ja aloitti luomumansikan viljelyn.

Erikoisuutemme on metsähunaja, jonka tarvittavan meden mehiläiset keräävät metsäisiltä lähialueilta ja kukkakedoilta. Lisäksi luomuviljelemme tattaria, hunajakukkaa ja mesikkää, joista mehiläiset keräävät aromikasta yksikukkahunajaa. Lisäksi ostamme pieniä määriä lähituottajien juuri lingottua luomuhunajaa. Mehiläisemme pölyttävät myös pientiloilla ja kotipuutarhoissa omena ja marjapensaita.

 

mui-45137(1).jpg

Makea alku

Ensimmäisen mehiläispesän toi Suomeen piispa Mennander vuonna 1760 Virosta, mutta valitettavasti pesä kuoli melko pian. Viitisen vuotta myöhemmin professori Pietari Kalm toi Ruotsista mehiläispesiä Turun yliopiston puutarhaan, josta mehiläistarhaus vähitellen levisi ympäri Suomen.

Tasan 212 vuotta myöhemmin Pirjo-emännän vanhemmat Tyyne ja Terho ostivat pienen hunajapurkin Esko Hämäläiseltä Parikkalasta. Sen hunajan maku ja aromit olivat sanoinkuvaamattomia ja Pirjo muistaa yhä tuo ihanan maun.

Sama hunajainen makeus sai Harri-isännän hankkimaan ensimmäisen mehiläispesän 70-luvun lopulla. Mehiläisten kiehtova maailma ja salaperäisyys veivät talonväen mukanaan. Siitä alkoi sukupolvet ylittävä matka luonnon ja mehiläisten kanssa.


 

Perhe-elämää pesillä

Mehiläishoitoon ovat osallistuneet niin isovanhemmat kuin perheen lapset, jotka oppivat lähtemään jo pieninä mukaan mehiläispesille. Pienin kätösin on tehty mehiläispesiin kehiä hunajaa varten, väritetty ja liimattu purkkeihin etikettejä sekä autettu hunajan pakkaamisessa ja myyntitapahtumissa.

pesa_2.jpg
bottom of page